“Børne- og ungdomslitteraturprisen gik til Rakel Helmsdal” – Útnorðurráðið skrivar

Den vestnordiske dommerkomité for Vestnordisk råds Børne- og ungdomslitteraturpris har til Prisen for 2016 valgt at bogen Hon, sum róði móti ælaboganum (Hende, som roede mod regnbuen) skrevet af Rakel Helmsdal vinder Vestnordisk råds Børne- og ungdomslitteraturprisen 2016. Bogen er udgivet af Bókadeild Føroya Lærarafelags.

Kári Páll Højgaard, Rakel Hemsdal, Oddfríður Marni Rasmussen

Litteraturprisen blev overrakt af Kári Páll Højgaard, 1. viceformand for Vestnordisk Råd til forfatter Rakel Hemsdal idag mandag den 29.august 2016 i Thorshavn. Udover prisen og en buket blomster, fik Rakel Hemdal også en check på 60.000 danske kroner.

Kári Páll Højgaard, Rådets 1.viceformand bød gæsterne velkommen til prisoverrækkelsen.

Med litteraturprisen vil Rådet gerne fremme børn og unges muligheder for at danne sig et indtryk af regionens kultur og historier på et tidligere tidspunkt. Men for at sprede kendskabet, er det meget vigtigt, at bogen som vinder prisen også udkommer i de to andre lande, i dette tilfælde i Grønland og Island. Derfor er det mig en glæde at meddele, at Rådet afsat ekstra midler, hvor forlag kan søge om støtte til at få oversat og udgivet bogen på grønlandsk og islandsk. Vinderbogen vil dermed kunne komme ud til læserne i Vestnorden, sagde Kári Páll Højgaard blandt andet ved prisoverrækkelsen.

Dommerkomitéens begrundelse

Dommerkomitéen som består af Oddfríður Marni Rasmussen, Færøerne, Hildur Ýr Ísberg, Ísland og Vera-Lise Rosing Olsen, Grønland skulle finde vinderbogen ud af de tre nominerede bøger; Den færøske “Hon, sum róði móti ælaboganum”, den grønlandske børnebog, “AVUU” af Frederik Kunngi Kristiansen og den islandske børnebog “Mamma Klikk” af Gunnar Helgason.

oddfridur-begrunder-640x457Ved prisoverrækkelsen præsenterede Oddfríður Marni Rasmussen dommerkomitéens begrundelse.

-Forelskelse, venskab og forræderi er de temaer, som bliver behandlet i ungdomsbogen, som Rakel Helmsdal har skrevet.

-Hovedpersonen er pigen Argantael. Argantael er dygtig og smuk og er meget afholdt i skolen, fordi hun altid har det nyeste nye. Det ser ud til, at hun har alt, som ungdommen kan tænke sig, men sådan er det ikke. Det, som Argantael helst vil have er forældre, der bryder sig om hende.

Som læser får du indsigt i Arganaels liv sammen med sin far, sum skjular sine følelser ved at arbejde meget, og moderen, der er psykisk syg – to voksne, der ikke er i stand til at fokusere på datteren. Den følelsesmæssige unge pige har meget at kæmpe med, da hun møder halsvsøskendene, Dagan og Morgana kort efter en ulykke har ramt hendes hjem.

Argantael beslutter at tage sit eget liv.

honsumrodi

Hon, sum róði eftir ælaboganum, Rakel Helmsdal, Forside: Áslaug Jónsdóttir, Bókadeild Føeroya lærarafelags, 2014

Hende, der roede efter regbuen er en roman til ung, der foregår i byen, Port Janua, som er en fiktiv by, som Rakel tit har brugt i sine romaner, men alligevel er det en by, der har alt, som vi kender fra byer på Færøerne og i andre nordiske byer. Bogen bruger virkeligheden i en fiktiv by.

Personerne er unge i samtiden. De har problemer, som unge i dag kæmper med, og som til alle tider, har betaget ungdommen som læser. Bogen behandler homosexualitet, selvmord, relationer mellem forældre og børn, den moderne og sammensatte familie og den famlende eksistens, som unge altid har haft: at prøve at ro efter lykken, efter skæbnen, efter kærligheden, efter venskabet, der altid flytter sig, lige som regnbuen gør det.

Bogen er skrevet til musikstykket, Enigma Variations, efter den engelske komponist, Edgar Elgar. Dette har ikke en direkte påvirkning på bogens indhold, men det er med til at holde en jævn stemning, og kompositionen stram og sikker.

Dette er en bog, som meget fint skildrer ungdommens sværeste tid, og når vi er færdige med at læse den, begynder vi at skrive videre på historien, vi gør vores egen roman, vores egen slutning, sluttede Oddfríður Marni Rasmussen.

Om Litteraturprisen:

Prisen tildeles hvert andet år. Fremgangsmåden er, at de nationale bedømmelseskomitéer (på Færøerne, i Grønland og i Island) nominerer i december måned året inden Prisens uddeling, én bog fra hvert land.  Den vestnordiske dommerkomité vælger siden én af disse tre bøger, til at modtage Prisen i augustmåned året efter.

Formålet med Vestnordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris er at støtte litteraturen i Vestnorden og at opmuntre og inspirere forfattere, til at bruge deres talenter til at skabe børne- og ungdomslitteratur.  Rådets ønske er ligeledes at markere, at Vestnorden er et område, der hører sammen.

Men Prisen er ikke kun en opmuntring til at gå videre. Den er en hæder og et kvalitetsstempel, der sammenlignes med andre institutionaliserede litteraturpriser.

Tidligere Prisvindere er:

2016   ”Hende, der roede imod regnbuen” af Rakel Helmsdal

2014   ”Tidskisten” af Andri Snær Magnason

2012   „Legenden om Kassaali” af Lars-Pele Berthelsen

2010   „Kirkegården“ af Gerður Kristný

2008   „Spøgelsesspor“ af Kristín Helga Gunnarsdóttir

2006   „En hund, en kat og en mus“ af Bárður Oskarsson.

2004   „Englen i Vestbyen“ af Kristín Steinsdóttir og Halla Sólveig Þorgeirsdóttir.

2002   „Historien om den blå planet“ af Andri Snær Magnason.

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.